Autor DVLottery.me 2021-01-12

Kako nositelj zelene karte može dobiti američko državljanstvo

Ako ste sretni vlasnik zelene karte, možete postati legalni američki državljanin nakon pet godina boravka. To se događa kroz postupak naturalizacije u kojem morate položiti ispit.
Nositelji certifikata o naturalizaciji imaju brojne prednosti, uključujući: (*) Pravo glasa; (*) Pravo na putovanje u inozemstvo dulje vrijeme bez gubitka statusa; (*) Pravo na zapošljavanje u državnoj službi.
Uz to, građani se ne mogu protjerati iz zemlje.

Tko ispunjava uvjete za američko državljanstvo?

Da biste se prijavili za američko državljanstvo (naturalizaciju), morate ispuniti jednu od sljedećih kategorija:
(*) Odrasli imigranti koji drže zeleni karton više od 5 godina. Za to vrijeme nisu kršili nijedan zakon niti su napustili granice Amerike dulje vrijeme; (*) Supružnici američkih državljana (uključujući istospolne brakove). Za dobivanje državljanstva potrebne su najmanje tri godine braka; (*) Djeca koja su rođena u SAD-u ili imaju roditelja s američkom putovnicom; (*) Vojnici koji služe u američkoj vojsci. Služenje vojske uvelike smanjuje postupak za dobivanje državljanstva. Treba odmah napomenuti da je izuzetno teško pridružiti se redovima američke vojske. Kvalificirati se mogu samo vrlo važni časnici.

Faze obrade američkog državljanstva

Proces dobivanja američkog državljanstva možemo podijeliti u nekoliko osnovnih koraka.

Uklonite sve nijanse koje bi mogle dovesti do negativne odluke o davanju državljanstva

Na primjer, ako postoje pitanja u vezi s manjim nepravilnostima ili ako ste predugo bili izvan SAD-a. U ovoj fazi možda će vam trebati pravna pomoć.

Prikupiti dokumente

Da biste započeli postupak dobivanja američkog državljanstva, morat ćete prikupiti sljedeće dokumente:
(*) Ispunjeni obrazac N-400; (*) Fotokopija vaše zelene karte (obje strane); (*) Ček za naknadu za registraciju i naknadu za biometrijske usluge. Na poleđini čeka morate napisati svoj registracijski broj. Naknada za registraciju iznosi 640 USD, a naknada za biometriju iznosi 85 USD. Podnositelji zahtjeva stariji od 75 godina oslobođeni su naknade za biometriju; (*) 2 fotografije u boji. Naučite zahtjeve i nabavite fotografije američke putovnice na mreži: https://hr.visafoto.com/us-passport-photo

Pošaljite svoje biometrijske podatke

Nakon što se prijava prihvati, primit ćete e-poruku s pozivom u najbliži ured USCIS-a radi uzimanja otisaka prstiju i ostalih biometrijskih podataka. Vaše podatke provjerit će FBI.

Prođite intervju

Tri do devet mjeseci nakon što podnesete prijavu, bit ćete obaviješteni o datumu razgovora u lokalnom imigracijskom uredu. Supružnici mogu razgovarati zajedno ako podnesu zahtjev na obrascu N-400.
Anketar će pregledati vašu prijavu i pitati vas imate li zapreke za preuzimanje zavjere vjernosti. Morate potvrditi da ste platili porez i da ste se prijavili za vojnu službu (ako se to odnosi na vas). Postavljaju se i pitanja o vašem američkom načinu života i moralu. Ako ste razvedeni, morate dokazati da su ispunjeni uvjeti vašeg razvoda (osiguravajući bivšeg supružnika i djecu). Ako je potrebna dodatna dokumentacija, bit ćete zakazani za drugi razgovor.
Ispitivač će također testirati vaše znanje engleskog jezika. Od vas će se tražiti da pročitate i napišete nekoliko jednostavnih rečenica.
Zatim će ispitivač testirati vaše znanje o povijesti i vladi SAD-a. Za ispit se lako pripremiti: jednostavno morate zapamtiti 100 standardnih pitanja i odgovora prije razgovora. Također možete prisustvovati nastavi ili polagati ispit u posebnim centrima u imigracijskom uredu. Primjeri pitanja:
(*) Koje obećanje dajem kada postanem američki državljanin? (*) Kako se zvao antidiskriminacijski pokret 1960-ih? (*) Gdje se nalazi Kip slobode? prvi predsjednik Sjedinjenih Država?
Ispitivač obično postavlja 5-10 pitanja, a ako ste na većinu pravilno odgovorili, položili ste ispit.

Položite prisegu na vjernost

Ako intervju dobro prođe, bit ćete zakazani za ceremoniju s ostalim kandidatima. U nekim se područjima odvija nekoliko mjeseci nakon razgovora. Između razgovora i ceremonije možete putovati u inozemstvo, ali morate ostati stalno nastanjeni u državi u kojoj ste podnijeli zahtjev za državljanstvo. Nakon što položite Prisegu na vjernost, dobit ćete Potvrdu o naturalizaciji.
Cijeli postupak američkog državljanstva, od trenutka kada podnesete zahtjev do trenutka kada dobijete putovnicu, može trajati od 6 do 12 mjeseci ili duže. Mnogo ovisi o ispravnosti prijave, specifičnom stanju i opterećenju osoblja ureda USCIS-a.

Nabavite fotografiju DV lutrije i spremite DV potvrdni kod na svoj telefon!

Nabavite fotografiju za lutriju zelene karte (DV program) izravno sa svog telefona pomoću besplatne aplikacije 7ID za iOS i Android. 7ID također može pohraniti vaš kod za potvrdu DV programa potreban za provjeru vašeg statusa sudionika kasnije.

Preuzmite 7ID sada!