Autor DVLottery.me 2020-09-29

Kako unajmiti stan u SAD-u: detaljne upute

Dakle, dobili ste dugo čekanu zelenu kartu i selite se u Ameriku. Kao i kod svakog preseljenja, novi život započinje novim domom. Kako doći do proračuna za stanarinu, kakav stan odabrati i što je najvažnije, kako pronaći dobar? Dopustite nam da vam kažemo koje korake treba poduzeti.

Odaberite grad i saznajte cijenu najma

Prvo, morate se odlučiti za područje u kojem biste željeli živjeti. Zatim odlučite koliko si možete priuštiti da platite stanarinu. Ovo će biti vaša baza iz koje možete odlučiti želite li stan unajmiti zasebno ili ga podijeliti s nekim.
Dobra web stranica koja će vam pomoći da odredite prosječne troškove stanovanja u okrugu je RentoMeter: https://www.rentometer.com/. U većini američkih gradova ima statistiku cijena najma.
Odlučite hoćete li koristiti usluge agenta za nekretnine ili ćete sami pronaći smještaj
Agencija za promet nekretninama dobar je način uštede vremena i pronalaska najbolje opcije. Ali treba znati jednu nijansu. Tko plaća agenta? Vi ili stanodavac?
Na primjer, u New Yorku morate platiti agentu za njegove usluge. Koliko? Jedna mjesečna najamnina. Odnosno, ako najamnina iznosi 2000 dolara, morat ćete im platiti dodatnih 2000 dolara za njihove usluge.
Ali u malim gradovima ovo može biti upravo suprotno. Prema pravilima mnogih država, usluge nekretnina plaća iznajmljivač. Zbog toga je u redu koristiti usluge stručnjaka za pretragu nekretnina - oni odabiru prikladne varijante, dogovaraju razgled stanova i objašnjavaju uvjete ugovora o najmu.

Zamolite zajednicu emigranata da vam pomogne

Jednostavan i jeftin način pronalaska stana je pisanje na Facebooku u emigrantskim grupama da tražite stan u tom području. Vjerojatno je da netko od vaših sumještana traži susjede.

Koristite posebne web stranice

Najbolje web stranice za pronalazak domova u SAD-u su:
https://airbnb.com. Glavni alat za kratkotrajno pronalaženje smještaja. Možete ga koristiti po dolasku, kako biste se odmah smjestili i započeli potragu za dugoročnom opcijom.
https://www.craigslist.org/. Najpopularnija oglasna ploča u SAD-u. Tamo možete pronaći opcije za najam, ali ima nekoliko prevaranata i morate biti vrlo oprezni. Ključ uspjeha u pretraživanju Craigslista je svakodnevna provjera ažuriranja na web mjestu. Trebali biste biti prvi koji su primijetili i iskoristili najbolju ponudu.
https://www.forrent.com/. Glavna prednost ove web stranice je u tome što pruža detaljne informacije o višestambenim zgradama. Ne možete vidjeti samo što se nalazi u samom stanu, već i sve blagodati zgrade.
https://www.apartmentguide.com/. Kvalitetan resurs s detaljnim filtrima za pronalazak smještaja te s mrežnim obilascima, videozapisima i fotografijama za većinu objekata.
http://www.homefinder.com/. Ogroman katalog stanova u cijeloj zemlji.

Alternativa: kontaktirajte tvrtku za upravljanje nekretninama

Velikim stambenim zgradama u 99% slučajeva upravljaju tvrtke za upravljanje nekretninama. Obično se oglašavanje tvrtke nalazi na ulazu u kompleks. Ili jednostavno potražite u Googleu naziv "upravitelj imovine" i naziv grada u kojem želite unajmiti stan. Nazovite ove kontakte i pitajte imaju li stanove za iznajmljivanje.
Da biste unajmili stan u takvim kompleksima, morate imati pristojnu kreditnu povijest i stabilne prihode. Svaka tvrtka ima različite uvjete, ali obično je potrebno zaraditi iznos 3 puta veći od najma stana. Odnosno, ako stanarina iznosi 1000 USD mjesečno, trebali biste zarađivati 3000 USD mjesečno i to moći dokazati.

Važni savjeti za iznajmljivanje smještaja u SAD-u

(*) U Americi većina iznajmljivača uzima sigurnosnu kauciju: novac koji stanodavac drži cijelo vrijeme vaše najamnine. Polog je najčešće jednak najamnini od 1 mjeseca. Dakle, morate biti spremni platiti prvih mjesec dana, uz polog osiguranja. Možete ga dobiti natrag kad se iselite iz stana i ostaviti u istom stanju kao što je bilo kad ste tamo počeli živjeti. Ako postoji šteta na imovini, novac će se uzeti iz pologa. (*) Uvijek potpišite ugovor o najmu koji sadrži sve uvjete i odredbe vašeg najma: kada točno morate platiti, koliki je iznos kazne za zakašnjelo plaćanje, za što ste odgovorni i za što je odgovoran stanodavac. Čak i ako iznajmljujete sobu, potpišite ugovor koji uključuje sve detalje. (*) Najamninu platite tek nakon potpisivanja sporazuma. (*) Ne vjerujte oglasima koji nude luksuzne apartmane po cijenama nižim od tržišnih. (*) Na prijavi fotografirajte sve slomljene ili oštećene stvari. Važno je jer možete izgubiti jamčevinu zbog propuštenih sitnih detalja. (*) Razgovarajte o promjenama koje možete unijeti u stan. (*) Razgovarajte o uvjetima vraćanja pologa.

Nabavite fotografiju DV lutrije i spremite DV potvrdni kod na svoj telefon!

Nabavite fotografiju za lutriju zelene karte (DV program) izravno sa svog telefona pomoću besplatne aplikacije 7ID za iOS i Android. 7ID također može pohraniti vaš kod za potvrdu DV programa potreban za provjeru vašeg statusa sudionika kasnije.

Preuzmite 7ID sada!