Autor DVLottery.me 2020/08/14

Prava i obveze vlasnika Zelene karte

Postanjem vlasnika Zelene karte stanovnik dobiva sva prava američkog građanina, osim prava glasa. Stalni stanovnici SAD-a imaju pravo zaštititi obitelj, prijeći granicu bez vize, pozajmljivati kredite i hipoteke po povoljnim uvjetima, dobiti popuste, stipendije i stipendije za obrazovanje, rad, pokretanje posla i još mnogo toga.
Prava vlasnika zelene kartice:

Legitimno prebivalište u SAD-u

Zelena karta daje vam pravo da legalno živite u SAD-u 10 godina, tada se Zelena karta mora produžiti.

Besplatno granični prijelaz Sjedinjenih Država

Zelena karta je i putni dokument koji vam omogućuje da napustite SAD i vratite se. Ali ako trebate ostati izvan Sjedinjenih Država iz nekog razloga duže od godinu dana, prije putovanja morate dobiti posebno odobrenje za povratak. Da biste to učinili, morate ispuniti obrazac prijave I-131 na https://www.uscis.gov/i-131 i uplatiti 70 dolara. Sve biste to trebali učiniti najmanje mjesec dana prije odlaska.

Možete nazvati rođake da vas posjete

Međutim, ne mogu automatski tražiti dobivanje vlastite Zelene karte.

Pravo na rad u Sjedinjenim Državama

Nositelj Zelene karte ima pravo raditi bilo gdje osim u politici. Za zapošljavanje nije potrebno prikupiti dodatnu dokumentaciju.

Pravo na socijalna davanja

Nakon 10 godina radnog iskustva, nositelj Zelene karte može se kvalificirati za socijalna davanja kao što su novčana pomoć u slučaju invaliditeta, nezaposlenosti, mirovine i više.

Putovanje bez viza

Putnici sa zelenom kartom ulaz bez viza mogu se izvršiti u sljedeće zemlje: Kanada, Meksiko, Portoriko, Bahami, Dominikanska Republika, Kostarika, Jamajka i neke druge.

Krediti s niskim kamatama

Sa zelenom karticom obrada kredita postaje mnogo lakša, a kamate banaka značajno su smanjene. Na primjer, kamata za stambeni kredit za američke građane i stanovnike kreće se od oko 3% do 4,5%. Za strane državljane kamata na zajam počinje od 7%.

Obrazovanje

Djeca vlasnika zelene karte imaju besplatno školovanje u državnim i općinskim školama. Troškovi obrazovanja na državnim sveučilištima za nositelje Zelene karte su znatno niži nego za međunarodne studente.

Prilika da postanete državljanin SAD-a

Da biste podnijeli zahtjev za državljanstvo SAD-a, morate živjeti kao zeleni karton više od pet godina, boraveći u Sjedinjenim Državama godišnje najmanje šest mjeseci.
Odgovornosti vlasnika Zelene karte:

Porezi

Svi stanovnici SAD-a moraju plaćati porez. Osobni porezni obrazac morate ispunjavati godišnje, počevši od kalendarske godine kada ste primili svoju Zelenu karticu. Ako izbjegnete financijsko izvješće vladi, vaš će status američkog rezidenta biti u opasnosti.

Vojna služba

Svi muški nositelji Zelene karte između 18 i 26 godina moraju se prijaviti za služenje vojnog roka. Da biste to učinili, morate se registrirati u najbližoj pošti. Nedostatak vojne registracije može ugroziti vaš status stalnog boravka i utjecati na vašu naturalizaciju u budućnosti.

Rezidencija u SAD-u

Kad postanete vlasnik Zelene karte, trebali biste SAD-u učiniti stalnim prebivalištem. Ako ste bili odsutni iz Sjedinjenih Država više od godinu dana ili redovito putujete u inozemstvo više od 6 mjeseci, naići ćete na pitanja granične kontrole. Možete biti poslani u ured za imigraciju gdje morate dokazati da je vaša veza sa Sjedinjenim Državama jaka i pouzdana.
Dokazi mogu uključivati mnoge stvari: posjedovanje nekretnina, formalni posao ili prebivalište vaše obitelji u Sjedinjenim Državama. Možete pružiti vozačku dozvolu SAD-a, osobne bankovne izvode, police osiguranja - ukratko, sve dokumente koji dokazuju da ste vezani za Ameriku. Ako ne uvjerite službenike za imigraciju, možda ćete izgubiti Zelenu kartu.
Da biste izbjegli ispitivanje na graničnoj kontroli, važno je provesti najmanje 180 dana godišnje u SAD-u.

Vaša Zelena karta i adresa

(*) Djeca koja su navršila 14 godina moraju se obratiti INS-u i promijeniti svoju staru Zelenu karticu u novu s drugom fotografijom. (*) Ako promijenite adresu, morate obavijestiti imigracijsku službu o vašem novom mjestu prebivališta u roku od 10 dana.
Posljednje, ali ne najmanje bitno. Možda vam je glavna briga ne kršiti američki zakon, ni kazneni ni porezni. Kaznena prijava može dovesti do gubitka vaše Zelene karte.

Nabavite fotografiju DV lutrije i spremite DV potvrdni kod na svoj telefon!

Nabavite fotografiju za lutriju zelene karte (DV program) izravno sa svog telefona pomoću besplatne aplikacije 7ID za iOS i Android. 7ID također može pohraniti vaš kod za potvrdu DV programa potreban za provjeru vašeg statusa sudionika kasnije.

Preuzmite 7ID sada!